Könnyebben könnyebb

Könnyebben könnyebb

Karácsony az ételek bűvkörén túl

2022. december 22. - agnessza

Az Ünnepek közeledtével egy fájóan ismerős séma villan fel sokunk fejében: ilyenkor természetszerűleg legalább 5 kilót hízunk és Újévkor megfogadjuk, hogy az eddigi felesleggel együtt majd leadjuk. Attól azonban, hogy ez már számtalanszor megismétlődött, idén nem feltétlenül kell így történnie.

A kellemetlen séma elkerüléséhez sajnos nem lehet semmilyen trükköt felhasználni. A kalóriabevitel súlygyarapodással jár az erre hajlamosaknál és az Ünnepek alkalmával nem lép életbe semmilyen moratórium. Azonban a rossz sztereotípiákat meg is lehet törni. Kicsit árral szemben úszás valóban, de ha a januári bűntudatra gondolunk, talán érdemes energiákat mozgósítani a megelőzésre.

Az én stratégiám a figyelemelterelés.

A karácsonyról elsőként mindenkinek az jut eszébe, hogy ez a szeretet ünnepe. De rögtön ezután a nagy zabálások ugranak be az embereknek. Ilyenkor összegyűlik a család, ha nem is Szenteste, de Nagykarácsony napján mindenki arra vár, hogy jól tartsák. Arra kevesebben gondolnak, hogy a társas érintkezés a fontos, nem a körítésként elfogyasztott élet.

lakoma.jpg

Itt megkísérlek néhány alternatív programötlettel előállni a karácsonyi vendégségek átalakításához. Ez persze nem azt jelenti, hogy a vendégeket éheztetjük, csak a hangsúlyokat próbáljuk eltolni. Így talán a súlykérdésekkel foglalkozni kénytelen vendéglátó is esélyt kap arra, hogy a saját fogyasztását kordában tarthassa. Nem mindegy ugyanis, hogy egy fél órás svédasztalos vendégséget kell túlélni, vagy egy nagyasztalos x fogásos magyaros traktát, melynek elengedhetetlen része a legalább négyféle sütit felvonultató tál a végén, hogy a kedvenc nagynéni meg ne sértődjön (mert ez így szokás, mindig így csináltuk, ne gondolják, hogy zsugoriak vagyunk, stb..)

  1. Régimódi történetmesélés karácsonyi köntösben – mindenkinek vannak jó sztorijai, akár viccesek, akár kicsit suták, de karácsonykor még az sem ördögtől való, ha némi jótékony éllel ismét mutatunk a már sokadszorra elsütött poénokon. Ám soha nem tudhatjuk, mi bújik ki a zsákból, ha azok a bizonyos szögek előkerülnek. Lehet, hogy olyasmit hallunk távoli őseinkről vagy közeli ismerőseinkről, amiről eddig fogalmunk se volt. Nem beszélve arról, hogy ez összekovácsolja a családot és valóban együtt töltjük az időt, ahelyett, hogy egymás mellet ülve étkeznénk.
  2. Rögtönzött karácsonyi bowling bajnokság – a legfiatalabbtól a legidősebbekig bárki élvezheti, bárkiről kiderülhet, hogy elveszett tehetség. Nem kell hozzá bonyolult lakásátalakítás, sem anyagi ráfordítást nem igényel. Pici előrelátással össze lehet gyűjteni olyan tárgyakat, melyek egy kis fizikai ráhatás segédletével dőlnek mint a parancsolat. Még vicces is lehet, ha fura, össze nem illő dolgok kerülnek be a „bábuk” közé. Garantált a jókedv és a kacagás. Kinek van ideje nassolásra gondolni, hisz még a kezek is foglaltak lesznek.
  3. Kincskereső játék – Az ajándékok helye sem feltétlen a fa alatt van. Mi lenne, ha ezúttal megmozgatnánk a kedves megajándékozottakat. Néhány elmés feladvány, vagy egy egyszerű fagyos-hideg-langyos-forró játék még az emésztést is beindíthatja a könnyű vendégváró falatok elfogyasztása után. A klisékből kilépésnél nincs üdítőbb. Ettől még tisztelhetjük a hagyományokat, mondjuk a dekorációval vagy egyéb szokványos elemmel.
  4. Szívesség-sorsolás – Kártyákat húzva a kihúzottnak szívességet kell felajánlanunk. Elvisszük egy neki tetsző programra, adunk neki valamit, ami nekünk van és ő is vágyik rá, megcsinálunk helyette valamit, stb. A karácsony szellemének nagyon is megfelelő ez a játék, hiszen arra épít, hogy szeretetünkkel, odaadásunkkal ajándékozzuk meg egymást.
  5. Karácsonyi kvíz – Ma már a világhálón számos kvízkérdés elérhető, de akár magunk is kreatívkodhatunk. Nem a verseny a lényeg, bár, ha a társaság igényli, az is kihozható belőle. A fő a könnyed szórakozás, mely feledteti a rágóizmok kényszer pihenőjét.

karacsonyi_jatek.jpg

Kellemes kalóriaszegény és családi élményekben gazdag ünnepeket kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyjunkkreativan.blog.hu/api/trackback/id/tr5318008316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása