Ha ez a poszt úgy kezdődne, hogy "Az édességekről", mindenki egybehangzóan állítaná: a megoldás egyszerű, ilyet ne együnk, ha fogyni szeretnénk.
Ám a mai ember ahhoz szokott, hogy a napi fő étkezéseit egy markáns ízből és egy semlegesebb kiegészítő ízből állítsa össze, jó esetben némi zölddel vagy savanyúsággal kiegészítve.
Így lépnek színre a gyanúsítottak: a burgonya, a rizs, a tészta és a kenyér. Miattuk eszünk szénhidrátot szénhidráttal. Azt belátni, hogy ez nem a fogyás felé vezető út, viszonylag egyszerű.
De akkor honnan vegyük a tányérunkra a kísérő ízt?
Sokan mondanák, hogy a saláták unalmasak. A probléma gyökere szerintem abban van, hogy a salátákat leegyszerűsítjük: némi jégsaláta, paradicsom, paprika, uborka és kész a sali. Ez sem megvetendő, viszont ha minden húsételhez ugyanezt ennénk, az valóban kiábrándítóan egyhangú lenne.
Ám rengeteg féle saláta van, a lényeg, hogy zöldségekből legyen, hogy megtartsa fő vonzerejét, a kalóriaszegénységet.
A legfinomabb körethelyettesítők:
Karfiolkenyér - fél centisre vágott karfioldarabok egy tojásba forgatva és kisütve
Kígyóuborka nyersen
Káposztasaláta
Cékla saláta
Fonnyasztott bébispenót
Mentes boltban kapható zéró tészták
Angol zöldség - brokkoli, karfiol, répa - mindhárom főzve
Sült zöldségek
Savanyúságok
Padlizsánpüré - sült padlizsán sült paprikával összemixelve
Extra trükk 1 : abban a pillanatban, amikor szeretnénk megkenni egy kenyeret valamivel, vagy összeállítanánk egy szendvicset, fontoljuk meg, hogy kell-e ehhez kenyér. Amit beletennénk a szendvicsbe, azt csak tegyük ki egy tányérra és késsel villával fogyasztva komplexebb étkezés érzete alakul ki bennünk.
Extra trükk 2: Ha valami száraznak tűnik, azt ne együk meg úgy. Fontos, hogy diéta közben se mondjunk le az ételek élvezetéről. Egy kis natúr joghurt vagy light majonéz csodákra képes.
Extra trükk 3: Az élet sava-borsa a fűszer. A körethelyettesítő is ízletesebbé tehető, ha a megfelelő, ízlésvilágunkkal kompatibilis fűszerrel van megbolondítva. Kísérletezzünk!
Extra trükk 4: Ha már nagyon vágyunk a klasszikus köretek egyikére, inkább válasszunk bulgurt vagy kuszkuszt. A rizshez hasonlóak, de mégsem bűnözünk velük annyira.
Extra trükk 5: Ezt valójában le sem írtam, nem tudom hogy keveredett ide. Mindenesetre ha klasszikus köretet eszünk, akkor vegyük le mellőle a húst és együk zöldségekkel.