Könnyebben könnyebb

Könnyebben könnyebb

A fogyás kemény munka, de kifizetődik

2022. augusztus 11. - agnessza

Az előítélet

A legtöbb ember, ha megpillant valakit, aki túlsúlyt cipel, kimondva vagy kimondatlanul, de ítéletet alkot. Vagy sajnálkozik. Esetleg mindkettő.

Ami hiányzik belőlünk, az a tapintat.

Könnyű gyorsan megbélyegezni azt, aki valami olyasmivel küszködik, amit mi nem ismerünk.

Én azonban tudom, milyen érzés ez.. Én is voltam túlsúlyos. Ám jelenleg nem vagyok az és minden reggel azzal a tudattal kelek: ez is egy jó nap lesz, mert még mindig vékony vagyok.

Az út hosszú és rögös, de a cél nemes és hívogató. 

hard_way.jpg

Szabadulás a börtönből

Ha túlsúlyos vagy, rosszul érzed magad a bőrödben.Ha még nem tapasztaltad ezt, akkor az csak azért lehet, mert nincs összehasonlítási alap előtted. Ahhoz az érzéshez semmi sem fogható, mikor szaladnak alattunk a lépcsőfokok, mikor a test szinte lebeg a föld felett, mert könnyű és kecses. A természet szépségei kinyílnak, mert el tudunk menni túrázni, felfedezni. Nem félünk az emelkedőtől, mert tudjuk, anélkül jutunk majd a tetejére, hogy oxigénpalackért imádkoznánk.

Nincs többé félelem és szégyenérzet!

Csak önfeledt tenni akarás van!

Túlsúllyal az ember nehezen vág bele új dolgokba. Először mérlegeljük, hogy vajon bírni fogjuk e fizikálisan. Azután el kell dönteni, mit vegyünk fel egy adott eseményhez, hol kaphatunk alkalomhoz illő, de méretben is jó ruhát, illetve nem kerülünk e olyan helyzetbe, ami kínos lehet ránk nézve. Ez a túlzott elővigyázatosság megbénít, viszont a hiánya sem jobb, mert az pedig kínos pillanatokhoz vezethet.

Fogyás után viszont minden döntés könnyű!

Biztosak lehetünk benne, hogy bírni fogjuk a gyűrődést, kitartóbb lesz a testünk. Jobban bírjuk majd a változó éghajlattal járó megpróbáltatásokat. Lehetnek új hobbijaink, nincs többé eleve elzárva előttünk az út. Akár táncolni is tanulhatunk, vagy kipróbálhatunk olyan sportokat, amikre eddig sosem vetemedtünk. Megtapasztalhatjuk, hogy a testmozgással együtt járó tevékenységek akár örömforrások is lehetnek, nem csak a kín végtelen óceánjai.

Túlsúly nélkül a tükör már nem ellenség.

Nem kell felgyorsítanunk, ha egy tükröződő felület mellett haladunk el. Többé a tükörkép nem a kudarc, hanem a győzelem jelképe számunkra.

harmony-stones.jpg

 

Nincs veszíteni való

Ha túlsúllyal élünk, már evezünk, csakhogy árral szemben tesszük, így nem haladunk semerre. Mindenképp erőfeszítésekre kényszerülünk, ha cipeljük a túlsúlyt. Nehéz munka minden nap meggyőzni magunkat és a környezetünket, hogy ez rendben van így. Minden öltözködésnél szembe jön az igazság, ami elől hiába iszkolunk, mindig megtalál minket. Ott van minden nehezen vett lélegzetben, fájdalmasan tanúskodik róla minden feszülő ruhadarab, amit alig lehet felrángatni.

Milyen lenne sodorirányban húzni az evezőkkel? Azonos energiabefektetéssel számottevő távolságokat tehetnénk meg nap mint nap. Villámgyorsan el lehet érni a célt. De míg az árral szemben húzunk, addig erre nincs esély. Át kell ülni a másik oldalra és a helyes irány felé fordulni. Meg kell indulni a súlyvesztés felé.

 

Az igazságtalanságról

Semmi kétség, túlsúlyosnak lenni igazságtalan. Az Élet vagy az Égiek részéről kevés nagyobb kiszúrás érhet bennünket. A halálos betegségeken kívül talán ez a második legnagyobb csapás, amit ránk mérhet a Sors.

Ez az igazságtalanság haragot gerjeszt a szívben. Elkezdünk neheztelni azokra, akik jobb genetikai adottságokkal születtek és bármit falnak be, illetve bármilyen mozgásszegényen is élnek, a körvonalaik nem változnak. Akik ilyenek, azok igazságtalanul nagy előnnyel indulnak. Ezen a területen. De nekik valószínűleg más vonatkozásban akadnak gondjaik: ők is lehetnek szerencsétlenek a szerelemben, lehet undok főnökük, sőt, még a külsejükkel is lehetnek gondjaik.

Nem az a fontos, hogy hány problémád van, vagy azok milyen súlyosak. A kulcs mindig az, hogyan kezeled őket. Ahogy fogadod az élet megpróbáltatásait, az határozza meg a jellemedet.

 

Az elhatározás

A szerzeteseknél és az apácáknál hívásnak nevezik azt a pillanatot, mikor a döntéshez szükséges motiváció megérkezik. A fogyókúrához is valami ilyesmire van szükség.

Tulajdonképpen mindegy, hogy mi mozgat meg bennünket. Ám fontos figyelnünk ennek a motivációnak az intenzitására és a tartósságára. Kiemelten fontos, hogy belülről fakadjon. Ha családtagnak vagy a világnak szeretnénk jobban megfelelni, az nem fog minket segíteni az úton. Ez a fajta mozgatórugó hamar illan, mert nem őszinte.

Lehetséges motivációs bázisok:

  • hiúság – Negatív tulajdonságnak tartjuk, de csak akkor az, ha azért akarunk előnyös külsőt, mert szeretnénk magunkat másoknál különbnek érezni. Amennyiben a hiúság azt jelenti, hogy igényesek vagyunk a külső megjelenésünkre, az aligha nevezhető jellemhibának.
  • egészség – Azt még a legelszántabb önelfogadás párti sem tagadhatja, hogy a túlsúly egészségügyi rizikófaktor. Rengeteg munka a sejttöbblet táplálása. Ehhez a szervezet teljesen feleslegesen temérdek energiát használ fel. Ezért van, hogy a túlsúlyos ember fáradékony. Lehet, hogy alig mozgott, de már kimerültnek érzi magát. Ha hosszú és minőségi életet szeretnénk élni, növeljük meg az esélyeinket! A lottón ilyet nem lehet, az Élet nevű társasjátékban viszont igen.
  • párkeresés, párkapcsolat – A vonzalom nem csak a külsőről szól, de ezzel indul és szerepet játszik benne. Ráadásul, ha könnyedebben mozgunk és több mindenhez van kedvünk, boldogabbak vagyunk. Nem a vékony test a vonzás kulcsa, hanem az önfeledt boldogság, ami a normál testalkat nyújtotta megnövekedett lehetőségekből fakad.
  • fogadás – Ha az előzők nem válnának be, itt van egy joker tipp. Köss fogadást egy ismerősöddel, hogy mennyi idő alatt és mennyit adsz le és mit kapsz cserébe, ha sikerül. Az ismerősöd nyilván ellened fogad, mert annyiszor hangoztatjuk, hogy mennyit szeretnénk leadni, de kevesen gondoljuk komolyan és kezdünk is tenni érte. Hátha segít, hogy nyereményért harcolsz.

 

Az út

Könnyű és gyors győzelmet nem érdemes várni.

A nagy nyereményt mindig a nehezen megszerezhető trófeákhoz adják.

De nem csupán lemondásból áll ez az út: új ízeket, új színeket is felfedezhetünk:

vegetables_fruits.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyjunkkreativan.blog.hu/api/trackback/id/tr5017905665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása